Voormiddagprogramma

Voormiddagprogramma

Diverse vtbKultuur-afdelingen organiseren in de voormiddag een exclusief programma. Via begeleide bezoeken en rondleidingen achter de schermen kom je alles te weten over de parels van Oudenaarde. De rondleidingen zijn georganiseerd in kleine groepen, zo mis je geen enkel detail.

Inschrijven voor het voormiddagprogramma doe je bij de deelnemende afdelingen. De meeste afdelingen organiseren ook busvervoer naar Oudenaarde en terug.

 

1. Ename, archeologie

In Ename ademt zowat het ganse dorp geschiedenis uit! Je brengt er boeiende bezoeken aan de archeologische site met de restanten van een benedictijnenabdij en het provinciaal archeologisch museum. In het dorp tref je nog enkele verrassende erfgoedsites aan en iets verderop een natuurhistorisch bos dat als sinds de middeleeuwen verbonden is met de abdij en het dorp.

2. Geraardsbergen, erfgoedwandeling met Manneke Pis

Met zijn middeleeuwse stadsstructuur is Geraardsbergen ideaal om te voet te verkennen. Op een beperkte oppervlakte ontdek je steegjes, eeuwenoude straten, boeiende architectuur en tal van monumenten. Het proeven van een mattentaart staat ook op het erfgoedlijstje.

3. Geraardsbergen, Oudenberg en de Muur

De beklimming van de Oudenbergstraat en Kapelmuur moet je zeker een keertje gedaan hebben in je leven. Eenmaal de helling overwonnen, kom je boven op de Oudenberg met de neobarokke Onze-Lieve-Vrouwekapel met een prachtig panorama.

4. Horebeke, De Geuzenhoek

In Korsele, een wijk in Horebeke, ligt de Geuzenhoek, de oudste protestantse gemeenschap van Vlaanderen. De kleine huisjes en smalle straatjes, de verzorgde tuinen en het kerkhofje stralen een ware sfeer uit. In het protestants schooltje bezoeken we het pas gerestaureerd Protestants historisch museum Abraham Hans.

5. Kruishoutem, ecologische viskwekerij

Aqua4C is een ecologische viskwekerij die gebruik maakt van de restwarmte van de naburige tomatenserres. Het bedrijf kweekt er op een duurzame manier omegabaarzen. De vissoort leeft in hemelwater en krijgt uitsluitend plantaardig voedsel. Op het einde van het bezoek kan je proeven van deze (h)eerlijke vis.

6. Kruishoutem, Kruiden Claus

Tijdens dit bedrijfsbezoek leer je alles over het kweken, gebruiken en verzorgen van kruiden. De eigenaars leiden je rond langs de aangelegde kruidentuin, een showtuin met bijzondere kruidachtige bomen, struiken en planten. Een kruidenthee en -gebak zal er volop gesmaakt worden.

7. Kruishoutem, SONS shoes or no shoes

Het schoenenmuseum Sons, de afkorting van ‘Shoe's Or No Shoe's?’, vertelt een verhaal van pure passie, het verhaal van de aankleding van voeten doorheen de tijd en wereldwijd. Het museum werkt rond drie verschillende thema's: een ethnografische, een moderne en een designers collectie. Dit schoenenparadijs is ondergebracht in de gebouwen van de voormalige kunstgalerie Veranneman.

8. Oudenaarde, bezoek Brouwerij Roman

Oudenaarde is een echte bierstad en die traditie is eeuwenoud. Laat je rondleiden in de oudste familiebrouwerij van België, overgedragen van generatie op generatie sinds 1545. Tijdens het bezoek ontdek je het verhaal van de brouwerij, ervaar je het brouwproces en proef je de passie van brouwers.

9. Ronse, art-decowandeling

Wist je dat veel art-decowoningen het centrum van Ronse sieren? Tijdens het interbellum kende Ronse een economische groei dankzij de textielindustrie. Aan de hand van deze themawandeling maak je kennis met deze prachtige en verrassende architectuur.

10. Ronse, smaakroute

Wandel mee in culinair Ronse. Je komt niet alleen meer te weten over de geschiedenis van deze historische stad, maar ook waarom er net in Ronse zoveel meer foodies zijn. Je krijgt tijdens de begeleide wandeling enkele proevertjes en brengt een bezoekje aan een van de beschermde cafés.

11. Ronse, bedrijfsbezoek Chocolaterie Hermes

Sint-Hermes is al eeuwen een goede reden om Ronse te bezoeken. En al zeker chocolaterie Hermes ... Tijdens een bedrijfsbezoek aan hun atelier krijg je een uiteenzetting 'van boon tot chocolade en van chocolade tot praline'. Natuurlijk mag je ook proeven van een drietal pralines.

12. Ronse, microbrouwerij Keun

Bierkenner Gert Keunen experimenteert graag met mout, hop en gist, op zoek naar de juiste biercompositie. Heel enthousiast legt hij je tijdens een brouwerijbezoek uit hoe hij een Kreun brouwt. Uiteraard mét degustatie van de verschillende biertjes!

13. Zwalm, Zwalmmolen

De Zwalmmolen is een watermolen die graan maalt en groene stroom produceert. Je kan er het eeuwenoud vakmanschap bewonderen en krijgt zelfs versgemalen meel mee naar huis. Een korte wandeling langs de oevers van de Zwalm ontbreekt ook niet. Een natuurgids vertelt je alles over deze lieflijke rivier die bepalend was voor het reliëf van de Vlaamse Ardennen.

Grotehondstraat 44 b 1/1 2018 Antwerpen
info@vtbkultuur.be
T 03 224 10 52

Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x